Røllike – Achillea millefolium

20,00 kr.

Røllike er en 30-40 cm høj urt med en kraftig hvid, skærmformet blomsterstand, som består af mængder af små, hvide blomster, der hver har en diameter på 6-7 mm.
En del røllikeblomster får et lyserødt skær med tiden.
Bladene er helt særlige og lette at kende, idet de er aflange og ekstremt findelte.

Røllike er insektbestøvet, og de små nøddeagtige kapsler spredes normalt om vinteren ved vindslyngning.

Trives på lysåben, tør bund, dog ikke på de mest næringsfattige jorder

Beskrivelse

Røllike er en 30-40 cm høj flerårig hjemmehørende urt med en kraftig hvid, skærmformet blomsterstand, som består af mængder af små, hvide blomster, hver med en diameter på 6-7 mm. En del røllikeblomster får et lyserødt skær med tiden. Bladene er helt særlige og lette at kende, idet de er aflange og ekstremt findelte. Røllike findes også i en fremavlet variant med mange farvenuancer. Den vilde røllike er dog den oprindelige, og den danne mest hvide blomster.

Røllike findes overalt i Danmark, og den er ofte meget talrig. Røllike findes overalt på lysåben, tør bund, dog ikke på de mest næringsfattige jorder. Især på brakmarker, hvor den kan blive nærmest hele røllike-marker.

Røllike er insektbestøvet, og tiltrækker mange især mindre insekter. De små nøddeagtige kapsler spredes normalt om vinteren ved vindslyngning. Røllike er særdeles populær blandt småfugle som gråsiskener og bjergirisker, der gerne sidder i toppen af blomsterstandene og piller frøene ud. Frøene kan bevare spireevnen i mange år, og røllike er derfor ofte en af de første arter, der spirer, hvis jorden er blevet vendt.

Anvendelse
På latin lyder røllikenavnet Achilleus millefolium – “Achilleus’ urt med de tusind blade”. I heltekvadet Iliaden fortælles det nemlig indirekte, at helten Achilleus lærte soldaterne at bruge røllike til at stoppe blødninger med: ”Skjær mig Pilen af Lænd, og vask af Saaret med lunkent Vand det sortladne Blod, og bestrøe det med dulmende gode Urter, hvis Kraft du selv, som man siger, har lært af Achilleus”.

Røllike er faktisk blevet brugt som blodstillende og febernedsættende middel, og i gamle dage medbragte soldater ofte røllikeblade i tornysteret. I dag bruges anderledes effektive midler og røllike bruges mest i urtete. Smagen er helt særlig, men røllike er alligevel særdeles populær.

Bladene indeholder mængder af æteriske olier, som lugter ganske kraftigt, og som kan afskrække mange insekter. Nogle fugle anbringer derfor bladene i reden for at mindske flueplagen, og svenske forskere har påvist, at en røllikesnaps hældt ud over kroppen virker som en udmærket myggebalsam.

I middelalderen blev urten i England brugt i den blanding, som blev tilsat øl under brygningen. I dag benyttes røllike også til kryddersnaps.

Planten er ikke giftig, men kan ved indtagelse af meget store doser give hovedpine og svimmelhed. Nogle mennesker reagerer allergisk over for røllike, og gravide skal undgå at indtage planten.

 

Yderligere information

Vægt 8 g