Morgenfrue – Calendula officinalis

20,00 kr.

Morgenfrue ynder solrige steder samt velgødet jord. Et-årig, men kan overvintre i milde vintre. Blomstrer fra juli med ca. 30-50 cm høje gule-orange blomster og har en meget lang blomstringstid. Udsås bedst forår men spreder gerne sig selv om efteråret. Ca.100 frø.

Beskrivelse

Morgenfrue stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, og menes som mange andre arter at være indført af munkene som medicinsk plante. Nu har den fundet en plads i vores natur som vigtig nektarplante til både sommerfugle, bier og svirrefluer.

Det er dog vigtigt, at det er den “rigtige” morgenfrue, hvor kronbladene er gule eller orange og sidder vinkelret ud fra et smukt – som regel – brunt øje, og åbner derfor uden problemer op for sin nektar. Det gør det nemt for insekterne at få fat i nektaren.

Morgenfrue har altid været kendt som en god nektarplante, der tiltrækker sommerfugle og andre insekter, men den tiltrækker også mange nyttige insekter som f.eks. svirrefluer. Svirrefluernes larver æder bladlus og andre skadedyr, og sår man morgenfrue mellem sine afgrøder, kan den til en vis grad holde skadedyrene i skak.

Som medicinsk plante har morgenfrue haft en stor rolle. Især i salver og cremer, da planten menes at have lægende virkning på huden. Den er også spiselig – især kronbladene anvendes som spiseligt pynt på salater og desserter, og morgenfrue har også været anvendt som farveplante.

Morgenfrue er fin til blomsterengen sammen med andre flerårige planter, som kan holde den i skak. Hvis man inviterer den indenfor i køkkenhaven vil den flittigt selvså sig selv, hvis man da ikke investerer i større lugearbejde. Men køn står den med de glade gule blomsterhoveder helt frem til frosten kommer.

Yderligere information

Vægt 8 g