Liden Skjaller – Rhinanthus minor

20,00 kr.

Udsolgt.

Liden skjaller vokser på lysåbne steder. Er en halvsnylter og har græs som værtsplante. Holder derved græsset nede.

10-30 cm høj med gule blomster. Frøene er samlet i kapsler, som rasler når de bliver tørre, hvilket har givet planten dens navn. Skjaller er et gammelt ord for larm, raslen.
Flerårig. Ca. 100 frø.

Ikke på lager

Beskrivelse

UDSOLGT.

Denne lille, vilde plante med det poetiske navn, liden skjaller (skjaller er et gammelt ord for larm, raslen) vokser på lysåbne steder som bl.a. enge, overdrev og i grøftekanter i det meste af Danmark og Norden i øvrigt.
Den bliver 10-30 cm høj og bærer i sommermånederne gule blomster. Frøene er samlet i kapsler og når de bliver tørre og papiragtige, rasler frøene i kapslerne, hvilket har givet planten dens navn. Skjaller er et gammelt ord for larm, raslen. Liden skjaller kommer virkelig til nytte, hvis man bruger den i en blomstereng. Skjaller er nemlig en snylter, hvor rødderne skaber underjordisk kontakt med græsarter, og skjallerens rødder udsuger dernæst værtsplanten for vand og nødvendige mineralske stoffer.

Det er selvfølgelig ikke gunstigt for græsset, men for en blomstereng er dette snylteri en hjælp. Det er nemlig et evigt problem med blomsterenge, at blomsterne bliver færre og græsserne flest. Liden skjaller er i en blomstereng en snylter i en god sags tjeneste!

Denne evne til at hæmme græsvækst fik tidligere bønder til at bekæmpe den i deres græsmarker, men i en blomstereng er den en gave. Og sød at se på er den da osse!

Frø af skjaller har brug for en længerevarende kuldeperiode for at spire og det er derfor vigtigt at så i løbet af efterår eller vinter – perioden fra august til januar er optimalt.
Man kan drysse frøene ud i en allerede eksisterende blomstereng, efter at have slået den om efteråret. Skjaller spirer i det tidligste forår – er vinteren mild kan det ske så tidligt som februar-marts. Blomstringen finder normalt sted i maj-juli.

Yderligere information

Vægt 8 g