Lådden Dueurt – Epilobium hirsutum

20,00 kr.

Lådden dueurt er en kraftig plante med en lådden, opret stængel. Dueurtens blomster er rosenrøde eller lilla og består af 4 kronblade samt en aflang og forlænget blomsterbund, der ligner en stilk. Blomsterne sidder i klaser og bestøves især af bier.

Den bliver 70-150 cm høj og blomstrer i juli-september.

Beskrivelse

Lådden dueurt er almindelig i hele Danmark og vokser især i fugtige områder som grøfter, moser, kildevæld, langs vandløb og ved sø- og åbredder. Dueurten er flerårig og vokser desuden ofte sammen med tætte bestande i rørsumpe.

Lådden dueurt er en kraftig plante med en lådden, opret stængel. Dueurtens blomster er rosenrøde eller lilla og består af 4 kronblade samt en aflang og forlænget blomsterbund, der ligner en stilk. Blomsterne sidder i klaser og bestøves især af bier. Den bliver 70-150 cm høj og blomstrer i juli-september.

Lådden dueurts frugter er aflange, smalle frøkapsler, som er lådne. Når frøene er modne, åbner kapslerne sig på langs og ruller de 4 klapper op. Frøene

Dueurtsværmer
Dueurtsværmer
Dueurtsværmer - puppe
Dueurtsværmer – puppe

har lange uldhår og spredes med vinden. Når en frøkapsel ser tør og moden ud, kan den rulles let mellem fingrene og så springer den op og uldhårene med de bittesmå frø, vælter ud.

Dueurt er vært for Danmarks største natsværmer, dueurtsværmer. Den kan blive over 7 cm i vingefang og har de smukkeste lyserøde og brunlige farver. Larven spiser blade fra dueurt-arter samt gederams og når det er tid til at forputte sig, graver den sig ned i jorden. Den dukker op igen i maj-juni, når der igen er masser af mad til de nye larver.

Yderligere information

Vægt 8 g