Alm. Kongepen – Hypochoeris radicata

20,00 kr.

Almindelig kongepen er en 30-40 cm høj urt, og er en typisk plante fra Kurvblomst-familien.

Alm Kongepen kaldes også for falsk mælkebøtte, og ligner til forveksling hørst-borst og Høgeurt. Den indeholder som mælkebøtten mælkehvid saft i stænglen og bladene, men blomstrer senere end mælkebøtten (fra juni til august).

Beskrivelse

Almindelig kongepen er en urt, der forekommer almindeligt i hele Danmark. Planten vokser på tør, mager jord i vejkanter, på heder, klitter, græsland og på dyrket jord. Almindelig kongepen er en 30-40 cm høj urt, og er en typisk plante fra Kurvblomst-familien.
Alm Kongepen kaldes også for falsk mælkebøtte, og ligner til forveksling hørst-borst og Høgeurt. Den indeholder som mælkebøtten mælkehvid saft i stænglen og bladene, men blomstrer senere end mælkebøtten (fra juni til august). Den sætter flere blomster på en hovedstængel, hvorimod mælkebøtten altid kun har en blomst på stænglen.

Blomster og frugter
For enden af hver stængel sidder en gulblomstret kurv. Kronen på alle blomsterne er tungeformet. Randkronerne er på bagsiden grå-lilla.
Alm. kongepen er en flerårig urt. Stænglerne er bladløse og kun behårede for neden. Bladene sidder samlede i en roset ved jorden, som overvintrer. De er stift hårede og har fliget rand. De 2-3 cm brede blomsterkurve har gule, tungeformede enkeltblomster. Frugterne er nødder med en lille skærm (som hos Mælkebøtte).
Rodnettet består af en kraftig, lodret rodstok, som bærer forholdsvis få, men dybtgående siderødder.

Kongepen og insekter
Kongepen indeholder både nektar og pollen, og er vigtig fordi den starter blomstringen i juni. Her er de tidlige blomster som mælkebøtte, forglemmigej samt de fleste løgblomster ved at afblomstre, og der kan godt være lidt mangel på føde til insekterne indtil det store blomsterorgie kommer i juli.

Yderligere information

Vægt 8 g